недеља, 13. децембар 2015.

Suva planina, vrh Trem

Suva planina se nalazi na jugozapadu Srbije. Podnožje ove planine krasi Niš na istočnom djelu. Najviši vrh Suve planine je Trem sa nadmorsokm visinom od 1810 m.

Ljubitelji planinarenja mogu da uživaju ljeti i zim u pohodima na vrhve ove planine. Jedan od njih je opjevan u pjesmi a to je Mosor. Planinarske staze su dobro obilježene. Uspon je podjeljen u više etapa neke od njih su: Bojanine vode, Djevojački grob, Zavjetrina itd. Veoma bitno je da postoje planinarski domovi i smještaji koji su jako povoljni za svačiji džep.
Zavjetrina

Prirodne ljepote Suve planine su raznovrsne. Veliki broj različiti biljnih i životinjskih vrsta čini ovu planiu još primamljivijom.

Geološka istorija ove planije je još interesantnija. Crveni permski pješčari su izazov za svakog geologa a na putu do vrha prelazi se preko njih više puta. Izuzetni oblici kraškog reljefa su karakteristićni za ovaj planinski masiv. Predpostavlja se da je u glacijalnom period na Suvoj planini bio glečer.


Put ka vrhu


Vrh Trem je zanimlji zbog ljubavnog kamena. Priča je vezana za dovje mladih koji su se upoznali u pohodu na vrh, upoznali i zaljubili. Kada su odlučili da se vječaju ponovo su se popeli na vrh i vječali na vrhu. Tako da, mlade dame ako ste slobode i volite prirodu možda i Vi u pohodu na Trem nađete svoju ljubav.

Нема коментара:

Постави коментар