среда, 23. децембар 2015.

Dunav

Dunav izvire u Njemačkoj ispod planine Švarcvald. On protiče kroz mnoge države, a neke od njih su: Njemačka, Austrija, Hrvatsa, Srbija, Rumunija itd. Tok Dunava je od zapada prema istoku, dužina je 2850 km i uliva se u Crno more. Ova rijeka protiče kroz mnoge glavne gradove, pa tako i kroz Beograd. Takođe, ova rijeka je druga po dužini u Evropi, odmah posle Volge.
Kanla Rajna - Majna - Dunav, je plovni kanal koji povezuje ušće Dunav tj. Crno more sa Sjevernim morem i Atlantskim okeanom. Ovaj kanal je završen 1992 godine i dugačak je 171 km. Za Srbiju veliki značaj ima i kanala Dunav - Tisa - Dunav, on se nalazi u Vojvodini.

Dunav
Rijeka Dunav je u istoriji bila najčešća granica Rimskog carstva, a danas je granica između više država. Pošto se uliva u Rumunije u Crno more, Dunav čini garnicu Rumunije i Srbije, Rumunije i Bugarske, Rumunije i Ukrajine. Delta Dunava koja se nalazi na granici Ukrajine i Rumunije je 1991 godine Unesko proglasi prirodnom baštinom.

Kroz Srbiju Dunav protiče u dužini od 588 km, plovna je cijelom dužinom i predstavlja prirodnu vezu sa mnogim državam. Beograd je mjesto u kome se Sava uliva u Dunav, ispod Kalemegdan na nadmorskoj visini od 68 m. Na ušću ovih rijeka se naliazi Veliko ratno ostrvo koje je nastalo prirodnom akumulacijom. Veliko ratno ostrvo je dom mogih rijetkih vrsta ptica i životinja u Evropi. Takođe, ovo ostrvo je otvoreno za sve posjetioce i ljubitelje prirode. 
Veliko ratno ostrvo

Za sve ljubitelje ribolova Dunav je raj na zemlji. Obiluje mnogim ribljim vrstam, a za sve ljubitelje ribljih specijaliteta na obalam Dunava se nalaze mnogobrojni restorani koji to nude. Ribe koje plivaju vodama ove rijeke su: som, šaran, štuka, deverika, patuljasti som itd.

Kao što sam već više puta pomenula Dunav je plovna rijeka, pa tako razne turističke agencije organizuju krstarenje Dunavom. Ovih ponuda ima najviše u ljetenjem periodu.

Kao i sve prirodne ljepote tako je i Dunav opjevan u mnogim pijesmama. Kroz istoriju je imao važnu ulogu u svijetu pa i kod nas. Zato treba iskoristi svaku priliku i uživati u balgodatima ove rijeke. 



Нема коментара:

Постави коментар