уторак, 15. децембар 2015.

Predivna Romanija

Romanija, planina na čijim obroncima leže Pale, Sokolac, Han Pijesak i Istočno Sarajevo. Planina se nalazi na istočnom dijelu Republike Srpske. Iznad Mokrog se nalaze poznate Crvene stijene. Ovu planu krasi hajdučka istorija i predivna priroda. Hajduk koji je obitavo na Romaniji je Starina Novak, on je najpoznatiji. Romanija se smatra kolijevkom hajdučije. Osim bogatom istorijom ova planina može da se ponosim velikim brojem biljnih i životinjski vrsta.

Novaka pećina
Planinarske mašrrute su dobro ucrtane, to predstavlja raj za svakog planinara. Najpoznatija ruta je ka pećini Starine Novaka i na vrh Veliki Lupoglav. Predivan izvor se nalazi ispod pećine koji se zove Novakovo vrelo. Takođe, tu je proplanaka koji se zove Novakova livada i za tu livadu se vezuju velike hajduče priče ovog hajduka. Livada je pogodna i za kampovanje.

Planinarski dom Stajna je povoljna za smještaj, a dobri ljudi sa Romanije uvijek će vam izaći u susret. Iz planinarskog doma Stajna možete ići i na Crvene stijene, koje su zanimljiva geolozima. Romanija je bogata izvorima pitke vode.

Kao na mnogim tako i na ovoj planini postoje mjesta koja su opasna za kretanje ali su ona fino označena. Mali savjet za sve one koji žele da hodaju ovom planinom trebaju vam dobre cipele i nikako ne idite zimi. Zime na ovoj plonini su veoma oštre sa veliki količinama snijega.

Нема коментара:

Постави коментар